Followers

Saturday, July 17, 2010

pengalaman itu unik !


salam.

ola.sudah lama tak masuk sini.kerana aku baru rasa nak taip sesuatu kat sini.sebelum ni aku menyepikan diri kejap.ala seminggu lebih je.(bajet cm ada org tertunggu new entry aku jerk ! hahaha)

ok.hari nak cakap pasal ape yg aku buat seminggu lepas.haaa...aku join program anak angkat kt kalai..daerah sik kedah tuh.nak kate jauh tu takde la sangat.tapi ok la.banyak pengalaman yg aku dapat.ini merupakan pertama kali aku join program sebegini.

aku g sana 4 hari 3 malam.serius excited sangat mase tu.sekolah yg menjadi fokus kiteorg adalah SEK.KEB KALAI.sekolah luar bandar.mase mule mule sampai sana.penduduk kampung dan pihak sekolah sibuk gotong royong buat kenduri sempena dgn kehadiran kiteorg kat sana.memang betul betul terharu.mereka layan kami ni sama standard ngan hotel taraf 5 bintang.

mase kami g sana, musim buah da nak habis.tapi tetap dapat rasa makan mcm mcm buah.best.lauk kampung sume sedap sedap.mase tengah masak masak ni ...kiteorg belum kenal family angkat maseng maseng lagi.so pakat sembang sembang gitu je la.dorang sume peramah.ye nampak la aku ni kebandaran sangat.mase nak masak sayur tu.aku belek belek.wat muke pelik.nampak mcm bayam.eh bukan la.buat buat la rajin tanya kat makcik tu;

"makcik, ni sayur ape??"
"aih, x kenai ka?penah makan dak?duk mana??"

merah gak la muke aku....

"ni kangkung kampung ni...kangkung kampung ni laen sikit.daun besaq besaq sikit"

"oh, yeke" terus belalu dengan senyuman kambeng! (malu nyeee)

pas makan makan tu kan..baru la perasmian mule.mase tu la maseng maseng dapat tau sape famili angkat.ahakss..sape sangke aku da tegur dulu mak angkat aku mase masak masak td. mak angkat aku yg buat kerabu tauge tuh.patutla sedap.hihihihi.

ok.bile da tau sape famili angkat.maseng maseng pun balek la..setiap yg pergi program anak angkat tu sume dapat adik angkat darjah 6.memang kali ni kami pokus budak darjah 6 sek tu.

bile da balek umah maseng maseng,maka bermula lah sesi perkenalan ngan famili angkat maseng maseng.aku rase aku antara org yg bertuah sebab aku dapat famili angkat yg sangat baik.layanan first class.aku ade mama, abah, along, angah, aman, dan ika.mereka sume sporting n terbaek lah ! mule mule memang kekok tapi lama lama da leh masuk lah.sebab we are family !!!!

oh ye.adik angkat saya bernama ika.ika sangat comel.ika banyak cakap.i like.jd tak kekok kalo berdua ngan die.banyak bende leh sembang.sampai aku pun tertido.hahaha.(sorry ika.kak nurul ngantok sangat lah~)


aku sempat ngajar kt sekolah tu mase hari kamis.kire hari tu cikgu cikgu mereka ade kursus dengan lec dr kampus kami.jd ape lagi.kami amik peluang lah.kali ni aku jd ketua handle bahagian aktiviti.apuuuu~ 1 pengalaman baru aku dapat.aku yg susun segala aktiviti untuk pelajar pelajar dengan bantuan dari rakan rakan yg sgt baek. i leb u all ~

ok aku cite sikit pasal sek kalai tu yer.sekolah tu ade 7 kelas.sek kecik je.setiap darjah tu ade 1 kelas je.so its easy rite? (tak sebenarnye).disebabkan aku ngan jay yg handle aktiviti ni....so aku ngan jay dapat masuk sume kelas (konon buat pantauan la..aku bertindak sbg guru besar...masuk setiap kelas ngan jay...tgk ape yg rakan rakan kami ajar kt kelas...heeee...)




one by one kiteorg tgk..mule mule darjah 1..kelas ni aku,jay,fariz ngan kak sara yg handle.best lah.kelakar..budak budak lg kan...oh ye..sek ni ade ramai pelajar yg siam yg menetap kt sini.kebanyakan kelas tahap 1 ni aku bg dorang aktiviti senang.mcm permainan n lakaran.memang aktiviti ni nampak senang tapi bnde ni yg tentukan sampai mana tahap kemahiran mereka.kemahiran mendengar arahan..membaca..menulis...berkomunikasi...bercakap...sume diselitkan dalam aktiviti ni.tp ade gak budak darjah 3 kate...

"cikgu, cikgu "

"nape cikgu ajar kami mcm budak budak?? tak syok lahh"

mak oiii,,,terbeliak mata...kak datin pun ape lagi..terus cabut kuar kelass...yg member sorang lagi terus angkat pembaris...uishhh..garang giler cikgu azlan..kat kampus muke cool jerk..sape sangke cool cool mat lan pun leh gune pembaris...dahsyat ah.time ni lah kami sume fasi-fasi ni tunjuk kepakaran maseng maseng ngajar dalam kelas..ingat senang ke nak handle budak budak...naseb bek dlm kelas tak banyak murid.pastu jalan jalan lagi..sampai laaa...masuk darjah 5..bgusla..mereka sedang buat latihan math bersama cekgu weyda, cekgu mat downi n cikgu tok mat.besela..ngah ngah ajar n buat latihan,,ade murid yg tapaham kan..

nak dijadikan cerita...
ade sorang student ni..aku mule mule tatau die ni siam.ok takpelah.aku pelik sume org da nak siap latihan.nape kertas die maseh kosong.

"cikgu die ni siam.die tak tau ape ape cikgu.die tak reti cakap melayu.die tak paham." jiran depan cakap.

owh.patotla....kesian nye lah.he is slow learner student.he cant understand what i speak to him.he cant speak in malay.he cant read.he dont know how to different between letters and numbers.he can write but i need to hold his hand..he cant hold the pencil perfectly..and he just come to school because he must go to school.thats all !~

sampai mcm tu sekali.kesian sangat. jay sampai belajar cakap siam dulu.baru boleh cakap ngan die.itu pun die maseh belum faham sepenuhnye.kat sana takde kelas pemulihan khas.sebab student tak ramai.kurang dari 100 orang.so sume sumbat dalam 1 kelas je la.

pas rehat.masuk kelas darjah 2..kelas ni memang superb.budaknye masya Allah..hyperaktif...org suh lukis..die lukis muke cikgu...haishh..mcm mcm...pandai bercakap.komen cikgu nombor 1...sabar je la...seriusly..mereka suke diberi perhatian...dan mereka sangat kelakar...best layan kerenah mereka walaupun penat...(aku tapaham nape dorang kate muke fariz adalah cikgu yg paling hensemm!!!! urghhhh)

rasenye kelas yg paling serius aku masuk kelas darjah 6..tu pun kejap kejap je..sebab geng yg laen leh handle..credit to manisah,raop,kak pika n fai atas tunjuk ajar dorang..budak darjah 6 ade masalah kerana mereka tak paham sains n math dalam bi...penulisan pun mcm tuh.mereka kurang pendedahan sebenarnye.

hari hari laen..kami banyak buat aktiviti motivasi n permainan.melalui aktiviti mcm ni lah..kami dapat detect sejauh mana persediaan mereka dalam menghadapi upsr.dan dalam pada masa itu...kami terjumpe pelajar yg tak boleh baca.tak reti beza huruf.kesian tgk.kwn kwn yg laen ambil inisiatif untuk ajar mereka membaca.mungkin cekgu cekgu mereka sebelum ni tak amik perhatian terhadap student yg mcm ini.at least dengan kehadiran kami ni..dapat la sedikit sebanyak bantu adik adik yg nak upsr ni..walaupun tak seberapa..kami mampu bg sedikit suntikan semangat untuk mereka untuk terus meningkatkan pencapaian dalam pelajaran...

hari demi hari...tibe gak pd hari yg last..hari ni ramai ramai g berkelah ngan fam angkat maseng maseng kt lata bayu..mak maseng maseng sebuk masak itu ini nak bwak bekal..picnic ramai ramai cmni syok !!!tp mase kejap sgt..jeles tolll..nak mandi pun tak leh..mase majlis penutup tu..sgt sedih..yela..walapun kejap je kat sana...tapi kiteorg sume dapat rase kamcing sgt ngan famili maseng maseng..memang rasa berat sgt hati nak balek kampus...huhuhu..(aku sorang je tak balek nek bus.aku balek umah dulu)rase terharu sgt...yelaa..dah la kami ni sume duk menumpang rumah org..pastu makan free lak tuh..nak kate ajar adik adik angkat kami betul betul takde la sangat.malah dibalas hadiah pulak..padahal hadiah yg kiteorg kasi tu tak seberapa la sgt...sebagai tanda kenangan..insyaallah kalo ade mase terluang ....aku ngan membe membe yg laen nak jenguk kalai lagi...rindu walaupun baru seminggu berpisah ....program kat kalai memang terbaek lah ~~ sk kalai 5A !!!!!

2 comments:

orangkedahkita said...

wah2 akak.. now i am ur fans.. best dapat dngar pengalaman akak.. superb.. rasa macam akil pun nak ikot join.. hahaha.. kak, best lah.. seyes cakap.. apapun, moGA AKAK, terus update yer.. eheheheeh

~miss nusafara~ said...

tq akil...hihihi...nnti kalo ade cite best akak masukkan..hik3..