Followers

Thursday, October 7, 2010

guru arkitek bangsa..

salam.
hmm mlm ni tibe tibe ade mood nak blogging pulak..bukan ape..sebab aku terbaca something yang buat hati aku jd panas....terasa..ini semua pasal cikgu..CIKGU? PENDIDIK? GURU? semua sama je..PENSYARAH?? pensyarah pun pendidik gak..ngajar gak..

citenye macam ni...mlm ni tak de la sesibuk mcm malam yg lain. sedang leka leka tgk fb..terpandang link ni..hina ke jd cikgu? so aku baca...bile baca..aku terasa..sebab aku pun bakal mendidik gak...

kesimpulan dari cerita tuh..parents tu hina perkejaan cikgu ..ayat paling gratis "hey cikgu, my pay is higher than yours laa!!!! "

oh.ko pandang hina ek kt cekgu..takpe.parents zaman skang memang cmtuh kan..syg anak terlebih.rugi je belaja pandai pandai tapi tak tau adab..kesian.nampaknya masih belum bertamadun..aku malas nak komen lebih lebih..aku cume nak bgtau nape aku nak jd cikgu...

1. nak tolong kaum kerabat aku..
2.tak mo tgk budak budak tercicir dalam pelajaran
3.nak lahirkan generasi yg bijak dalam segala hal
4.nak kurangkan pendatang asing yg kerja kt negara nih.
5.nak malaysia setanding ngan negara yang lain
6.nak lahirkan generasi yg berfikiran jauh..

ok.enough.cakap pasal compare gaji cikgu ngan gaji kerja laen.....aku ckp terus terang la ek..walaupon gaji tak la setanding ENGINEER,DOKTOR,AKAUNTAN,ARKITEK and bla bla bla.. kami sbg cikgu ni tak heran la..sebab duet banyak mana pun. tetap tak leh nak bawak masuk kubur..yang penting niat nak ngajar tu ikhlas...memang la zaman skang org akan pandang sgt kat ENGINEER,DOKTOR,AKAUNTAN,ARKITEK ..yela..kalo takde dorang dorang ni..tak majulah negara ....wahhhh!!! bangga gitu kan??

cikgu? ala ape la sgt cikgu ni.tak yah la nak heboh sgt pasal cikgu ni..da la gaji kecik..tak setanding lak tu ngan job yg lain..pendek cite..cikgu ni tak best lah ..ape barang jd cikgu kan?

takpelah.cume 1 peringatan...sehina hina cikgu pun..cikgu tetap menaburkan bakti..sape yg nak ngajar kalo bukan cikgu? ni kalo susah sgt ...dinasihatkan kepada parents yg kutuk kutuk cikgu ni...buat la sekolah untuk anak awak sendiri yer..senang..rules pun anda yg buat..kalo anak anda yg break the rules pun..anda yg buat...

dah.aku nak stop.jom hayati sajak dr usman awang ni...

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat “cikgu” kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

kesimpulan dr sajak ni..tinggi mana lah pekerjaan yg korang ada..cikgu tetap diutamakan...lagi 1..walaupon pendidik tu dah takde..panggilan cikgu tu tetap ade...renung renugkan...

p/s : saya sedang belajar di institut pendidikan guru di penang. saya sedang mengikuti program ijazah sarjana muda (kepujian) perguruan. sekian. =)


4 comments:

iszieylyanziy said...

tak patut,,dulu mak bapak serahkan semua tok cikgu,,,,sekarang nape lah cam ni,,isy,,ingt senang ke nk jadi cikgu,,,

~miss nusafara~ said...

tau takpe..geram pun ade..bukan senang nak jd cikgu..kite cume nak bantu anak dorang jd manusia..bukan jd binatang. ish3

~ceRRy beRRy~ said...

mmg rasa baran jugak ms bc artikel tuh..
dia gaji besar pn sbb cikgu!

~miss nusafara~ said...

kak ifa : betul2...rase nak pang pon ade...