Followers

Friday, June 11, 2010

my pavvi car



salam.

hari ni aku nak cakap pasal fav car aku.hurm.kalo nak ikutkan banyak type kete aku suke.ok meh aku cite 1 1 kete mane yg aku idam idam kan selama ni.aku sebenarnye minat kete yg comel n sederhana je. tak minat yg besaw sgt.

Kereta yg da lama jd idaman aku ialah HONDA JAZZ. Mungkin Jazz tak setaraf dgn A Class atau BMW Siri 1. tapi kan, kereta ni direka bijak bagi memastikan pemandunya tidak sedar bahawa mereka sedang memandu sebuah kereta kecik. (paham tak ayat nih?) memangla kalo ikutkan dlm terminologi segmentasi kereta, Jazz tergolong dalam segmen B, satu tangga di bawah Civic, sekelas dgn Vios, MyVi & Swift.

kalo nak ikutkan, kat benua Asia Jazz ni paling laris tau.mcm goreng pisang panas.contohye kat Indon n Filipina.kalo kat Indon, Jazz terkenal sbg "mobil sejuta umat".nak tau sebab ape? sebab ramai yg dambakan Jazz ni.mcm aku la jugak.hehehe.

nape aku suke Jazz ni? bg aku jazz ni comel.aku tgk kt rekabentuk die.Jazz ade kontur badan yg memukau.its look sporty!putaran enjin ringan, pengendalian yg elok, bhgn dlm yg futuristik! susunan gear yg smart, pusingan stereng yg complete yg mana radiusnya sgt la gempak!!auww!!(terbyg byg aku yg drive Jazz, sabar sabar)



ok next, aku suke SUZUKI SWIFT..mesti ramai yg tau kan.kerete comel jugak.sgt elegan bg aku.cantik,luas, kemas dan mesra guna.tu aku suke.selain harga yg kompetitif, Swift ni berjiwa eropah.maksud aku dr segi pengendaliannye lah.ni berdasarkan ape yg aku baca kt artikel/majalah and internet.

untuk yg the latest , Swift looks so sexy u know..hehe..ada gaya lah.Swift ada kawalan pemanduan yg mantap dgn keupayaan mengambil selekoh yg tajam dan boleh pecut mcm kete besar. enjin pon bukan calang calang beb.haishh..bile la boleh dpt drive Swift nih..(da stat kumpol duet nih)


then, cite pasal kereta Malaysia pulak lah.kalo kereta kt sini ni aku minat PROTON PERSONA .tak kesah la persona elegence ke persona envy ke.sume aku minat.aku pun tatau cm ne aku leh tertarik ngan kereta ni.maybe sebab ade kale yg aku suke kot.hehehe.lagi 1 maybe sebab harga die lebih murah dr harga kereta kereta di atas ni.aku bukan ape.aku pk gak mase depan aku.kalo tak mampu nak beli kereta mahal mahal.aku beli kereta yg murah murah dulu.lagipun kereta buatan Malaysia kan? bile lagi nak sokong buatan negara kite sendiri..kalo kereta persona ni aku minat kale blueberry tea.cantik weyh. aku teruja bile tgk kereta kale tu meluncur kat atas jalan.pheww~


next, aku minat gak ngan kereta TOYOTA CAMRY.bukan ape.mase mule mule tgk mcm tak berkenan.tapi bile da tgk banyak kali eh sofistikated pulak.haih.sgt la berkenan.kalo la aku pakai kereta ni.mesti ramai yg jeles.hahaha. yela. aku sebagai bakal wanita berkerjaya nak jugak pakai kereta mewah mewah ni.saje.tp kene kerja betol betol la.kumpol duet banyak banyak.tunggu aku jd professor madya lah nanti.baru ku pakai kereta cenggini haa..takpon mintak je kat suami nanti.hahaha.tu pon kalo dapat suami kaya.plan asal nye nak beli kereta yg kecik n murah dulu.pastu baru beli kereta besaw haa..takpe..sabar dulu.habeskan belajar dulu.kumpul duet banyak banyak.


haa..last but not least, aku minat kereta keluaran Perodua yg the latest, ALZA.aku tau ramai yg tak minat kereta jenis ni.tp aku berkenan.sebab sweet.hehehe.lebih lebih lagi ade kale blueberry.fuhh..memang ada style.tpi kalo untuk family yg ramai rasenye tak sesuai kot.sebab kereta ni lebih sesuai untuk bersantai la.kalo nak jalan jawoh jawoh bawak orang ramai ramai ngan beg penuh memang opkos la tak selesa.mengikut ape yg aku baca pengendaliannye pon tak bape elok.tak apelah. aku cume minat jerk.tak terfikir nak beli.hik3.untuk bergaya ok la bg aku.


p/s : kalo tak dapat Jazz ngan Swift, Savvy pon jadi lah..hahaha

3 comments:

hans said...

aku suka caldina

~miss nusafara~ said...

wah.kumpul la duet weyh

lokman said...
This comment has been removed by the author.