Followers

Tuesday, January 11, 2011

dimple ♥

salam
tadi kan aku jalan jalan la kt fb org. ade fb sorang hamba Allah ni. letak pic die baru kawen. OMJAYYYY!!! dorang sgt sweet!!! nak kate mewah sgt takdelah. simple simple je. aku terpikat kt senyuman pasangan tuh. mak aiii.. dua dua ade lesung pipit. patot la jodoh kuat. (eh ape kene mengena ngan jodoh ni?) bukan ape. tgk dorang posing bese2 je. tapi tang senyuman tu mahal. sweet sgt. dah la lesung pipit kt dua dua belah pipi. konpem anak dorang sok comel comel.=)


tu pengenalan je. hari ni aku nak cite pasal lesung pipit.sape ade lesung pipit? cepat senyum. semalam tingat balik cite mase cuti sem lepas. kiteorg adik beradik sembang sembang pasal keturunan. setelah dipukul rata, ditimbang tara, maka dapatlah dirumuskan bahawa kemanisan kami adik beradik termaktub di bawah satu trait yang dominan dalam keluarga aku yakni - Lesung pipit.


bende ni datang dari belah famili mama. memang kuat la. almost 90% dalam famili mama semuanya berlesung pipit, termasuk lah arwah atok.kebanyakannye yg berlesung pipit dalam. tak kire lah ade sebelah ke dua dua belah ke. memang akan nampak secara automatik ye, bukan dibuat buat. (aku pernah jumpe org yg mcm pakse senyum@ buat buat senyum sebab nak tunjuk lesung pipit die yg x bape dalam tuh. hahaha..kesian. sampai mcm tu sekali die nak suh kite pasan yg die ni ade lesung pipit..ntah pape ntah)


ok,aku tak terlepas dari dapat bende ni. aku ade belah kanan.takdelah dalam sgt. bese bese je. dulu mase sek aku ingat lagi, ade sorang budak laki hingusan yg bermulut longkang ni kate kt aku, " weh hang tau dak, hang tu cacat, mak aku cakap org ade lesung pipit ni cacat kt pipi. " ok. aku sentap. mase tu aku tak pk panjang. yelah. aku pk mak die doktor. sebab tu aku tak balas ape ape pon.


bende yg sama berlaku bile masuk sekolah menengah, ade cikgu ni die ajar pj.mulut pun boleh tahan longkang gak. cara die gurau tu kasar lah. panggil aku budak cacat pipi.aku benci!tapi takpelah. aku tak amik port.tapi balik p cari info kt tenet pasal lesung pipit nih. dalam hati ni kate janganlah penyakit yg bukan2..takot kene operate lah..

ni jawapan dr wikipedia..

"Dimples are visible indentations of the skin, caused by underlying flesh, which form on some people's cheeks, especially when they smile(may be obscured by male facial hair). Dimples may be genetically inherited and have been called a simple dominant trait, but there is no evidence in the literature for this claim. In some individuals, dimples may be present for a time and absent later. Dimples are usually found on both cheeks. A rarer form is the single dimple, which occurs on one side of the face only. Anatomically, dimples may be caused by variations in the structure of the facial muscle known as zygomaticus major. Specifically, the presence of a double or bifid zygomaticus major muscle may explain the formation of cheek dimples.This bifid variation of the muscle originates as a single structure from the zygomatic bone. As it travels anteriorly, it then divides with a superior bundle that inserts in the typical position above the corner of the mouth. An inferior bundle inserts below the corner of the mouth."


ok, dah faham kan. lesung pipit tu terjadi sebab lekukan yg terbentuk kt kulit. ikut sesetengah orang, dimple ni akan nampak ikut keadaaan la.mcm aku time makan memang nampak.pas ni kalo ade org yg cakap aku cacat ke ape ke. malas nak layan. yg penting aku bahagia, aku takde curi lesung pipit orang lain. ini yg asli punye! no operate operate ok !

nak cari laki mcm abam vince lah, ade dimple! haha

p/s : ade gak orang yg sanggup berhabisan fulus sebab nak buat dimple creation.gile! tak bersyukur langsung.

14 comments:

emy'n said...

org kate kene tonyoh cili api kt pipi.. wat mse baby, nnt ade la lsung pipit.. btul ke? hehe

~miss nusafara~ said...

tak tak. tak caye. kene tanye doktor explain.hehehe

emy'n said...

hehe.. tp kalo terjadi ngn tibe2 ade ke??

~miss nusafara~ said...

yg tu mcm ade je.maybe sebab perubahan bentuk fizikal muke..or accident ke..(ceyy,mcm pakar lak) hahaha

Amy Izanni said...

hehe. kite jugak! adore org ada dimples. sbb bf kite pon ada dimples. jom tgk entri kt pulak..

~miss nusafara~ said...

wow.u r the lucky one! nak bf ade dimple gak lah..hehehe

Amna Jia said...

wow.. shomelnyaa mereka2 yang ad dimple nih.. tergoda ;D

~miss nusafara~ said...

jia : hehehe...;-)

kyna said...

nice entri..done follow..follow back :))

~miss nusafara~ said...

tq kyna. =) i da follow u.

cik faez said...

owg ader dimple cute an .. sy pon ader 1 kt pp kiri . cehh ,, peromot lak . hehe

~miss nusafara~ said...

cik faez : haah cute. hahaha..tak salah kalo nak pomote diri sekali sekala ;-)

Alin Marlini said...

Saya pun ader gak...

~miss nusafara~ said...

alin : tahniah. tu bermakna anda cute..hihihihi